status via Jerulazrul

Monday, February 28, 2011

wikimapia.org :)

6 comments
wah wah wah wah wah wah. tengah tengah syok ber'google'walking, googlewalking? hahaha. lantak laa, tiba tiba lak nampak ini ; Peta Sedunia. nak tahu ,klik la yaa. hihihih. setelah sekian lama aku mencari benda ini baru hari ini aku jumpa. hahaha. padahal dulu lagi dah tahu, tapi dulu tidak ingatkan, hari ini baru jumpa. apakah ? hahaha. padulii sanaaaa. !!
ha!! dengan benda ni, korang semua boleh tahu kawasan kampung, rumah, bandar, pekan kat kawasan korang. tidak percaya cuba klik. hahahhaha.
dengan benda ini aku dapat lihat struktur kawasan kampung + rumah aku yang dipancarkan mengguna satelit dari atas sanaa. hahaha. mahu tengok ka ? jap jap yaa, aku upload dulu 
. . . . . . .. .  . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .  
taraaaaaa, sudah siap di upload.
lihat lah kampung + rumah aku.
kampung + rumah anda pula bagaimana ?

ini kawasan kampung saya. :)
ini pula adalah kawasan rumh saya, yang dalam petak hitam tuh. :)
petak pink itu pula menunjukkan rumah saya :)

hihihihih.
Kota Belud, Sabah.
~akunamajerul~

*p/s: nak tengok dengan lebih jelas, klik gambar yee. :)
Read More..

ambil darah !!

0 comments
wahhhh, gigih kan ? haahah.. suka hati laaa.. :P
kedua kali dalam hidup aku cucuk jarum ke vena manusiaa untuk ambil darah. 
tadi pagi ambil darah mama gue..hihihih
naaa, ambik kau !! nasib baik dapat gak 5ml darah..
so lepas ni praktikal xda la rasa neves sangat..
;)
sebab dah ada pengalaman, walaupun sebelum ini tidak pernah diajar mencucuk jarum.
hahahaha.

~akunamajerul~
Read More..

aku ANTI-LIPAS.

2 comments
hahahaha.. entri kali ini pasal binatang / haiwan yang bernama LIPAS. aishhhh..aku tidak tahu laa, kenapa diri aku ini memang tidak suka sama itu namanya LIPAS. hahahha. fobia sangat dengan binatang / haiwan ini. entah kenapa. mungkin kerana lipas ini selalu ganggu tidur aku kot. entah laaaaa.. dulu kan suka tidor kat ruang tamu, sambil sambil tengok TV, tengah tengah syok tidurlipas pula datang mengacau. bukan satu lipas mundar mandir kat atas lantai itu, tapi lebih dari sepuluh ekor. aihh, gile ke apa lipas ini.sekali keluar , keluar dengan geng gengnya. hahaha.aku pun apa lagi, mesti la mati kan itu lipas..sehingga tiada kelibat itu lipas baru la aman tidur aku. pernah satu kali itu, tidor kat ruang tamu gak, aku sanggup berpanas berselimut penuh semata mata kerana itu lipas. hahahaha. sekarang pun kalau mesti ternampak / nampak lipas, mesti matikan. kalo tidor kat bilik pun camtu gak, nampak je lipas mesti matikan..selagi lipas itu ada selagi itu la aku tidak akan aman. hahaha. kejam bukan. siapa suruh itu lipas kacau hidup aku. ha!! lagi satu kan lipas pandai terbang..hahaha..lagi la aku fobiaaa..ishishish..
itu la, sampai sekarang aku tidak suka dengan LIPAS. 
lipas kau adalah musuh ku!!
hahahahahahhahahah
aku benci kau.
~akunamajerul~
Read More..

Friday, February 25, 2011

0 comments
haaa... ini adalah cara cepat beb! Nak up kan traffic korang tak? Tadi jenguk blog Magrib dan terbaca entry dia pasal macam mana nak upkan traffic blog kita. Maybe caranya kurang paham sikit tapi takpe saya nak cuba dulu. Jom kita pakat cuba ramai-ramai. Tak rugi pun kan kalau try cara ni. Kalau menjadi kiranya kita bertuah. 

Cara nya begini:

1. Tulis posting artikel seperti posting ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yang menarik.
2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda.

1. My Big Family & Friends

2. ABCMILO

3. matdin

4. MSR @Blogger

5. tengku nizam

6. mizz shizu

7. Myself V3 Me &

8. Blog Hanz

9. BeMie's WoRLd

10. Farah Shafiqah

11 . Qila Razak

12. CekLa

13. Miss Yaty

14. Magrib Menjelma

15. Akunamajerul

PERATURAN!!!


1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.

2. Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya.

3. Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15).

***So urutannya jadi mcm nie...


1. My Big Family & Friends

2. ABCMILO

3. matdin

4. MSR @Blogger

5. tengku nizam

6. mizz shizu

7. Myself V3 Me &

8. Blog Hanz

9. BeMie's WoRLd

10. Farah Shafiqah

11 . Qila Razak

12. CekLa

13. Miss Yaty

14. Magrib Menjelma

15. Blog anda


4. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu. Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut, maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut:

Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,625

Kita sama-sama cuba jaya okk….
Selamat mencuba!!!

***Ingat...jangan menipu...tolong menolong sesama rakan blogger untuk mendapat trafic yang banyak... Pastu Jgn Lupa promote link entry ni.. kt member2 korang.. lagi byk lagi bagus.. kalau sehari promote kat 100 blog mungkin yg buat 10% jer maknenya dalam 10 org yg buat... ingat lagi byk backlink kiter... lagi tinggi rating kiter kat google..


Sumber: http://magribmenjelma.blogspot.com/2010/12/cara-cepat-nak-naik-kan-traffic-anda.html#ixzz1EyKPLqTN
Read More..

Pencarian Blog Paling Hensem Dan Cantik 2011

3 comments
Assalammualaikum :)
hihihihihih. tengah sedang khusyuk khusyuk berblogwalking, tiba tiba ternampak pula blog sorang mamat yang menganjurkan contest ini..dapat blog dia ni pun dari ini ; GengBlogger
aku pun apa lagi, join la contest ini.. ala, ingin mencuba nasib. Mana tahu kalau kalau tersenarai walaupun tidak terpilih.
untuk lebih lanjut, sila lah KLIK INI ya ;




KLIK INI :)
Pencarian ini dicetuskan oleh Encik Luncai, pemilik blog Hikayat Si Luncai. Beliau mencari 2 blog hensem dan 2 blog cantik. Untuk mengetahui syarat-syaratnya, boleh klik banner di atas. Tarikh tutup pada 28 Februari 2011, 11.59 pm.

blog CHANTEK ;
Adzrin Adzhar


blog HENSEM ;
XHilmi

Read More..

aku sebagai CHEF :)

2 comments
entri kali ini mengisahkan aku sebagai CHEF :). wah, mesti semua kata aku ini mengada sikit kan,? itu mahu di jadikan entri, ini mahu dijadikan entri..ahhhhh, lantak lahh, peduli laa. blog syiapa? blog jerul kan? kan? hihihih. ala, kita sama sama berkongsi, mana boleh mengata satu sama lain.. betul tidak ? senyum sikit =). 
aku pun tidak tahu la, kenapa minat aku terhadap memasak ini sangat minat juga..mungkin kerana aku suka makan? oh tidak jugaa. entah lah, mungkin aku telah dianugerahkan untuk pandai memasak kot. :). betul betul betul, aku pun tidak tahu laaa. tapi aku memang suka memasak. sebab kenapa? sebab, yang yang aku masak semuanya sedap saja..aku pun tidak tahu kenapa semua masakan aku sedap sedap. hahahha. bila sudah sedap mesti cepat habis. wahhhh, sukanya aku bila apa yang aku masak di sukai oleh semua orang. hahaha. kadang kadang aku masak ikut suka aku je. ye laaa, tidak lah terlalu skema memasak ikut buku resepi. apa yang aku rasa mahu tambah, aku tambah je. kan dalam memasak ini perlu ada KREATIVITI. kreativiti yang aku ada ini la aku guna kan dalam setiap masakan aku. fuhhyooo, patot lah sedapp kan?kan?kan? mesti kata aku penipu kan? sebab aku kata aku ini pandai masak. kenapa? tidak percaya ya? kalau anda anda semua tidak percaya, datang lah ke rumah saya merasa masakan saya.
tadi lunch aku telah masak ayam masak kicap. fes tym ni masak ayam. hahahah. tapi apa yang paling menakjubkan, ayam yang aku masak tadi sangat sedap. padahal resepi masakan ini aku reka reka jerr. hasilnya tidak pula aku sangka begitu enak sekali. hingga menjilat jariii.. :)
apa yang cuma di perlukan, ayam + bawang, halia + rempah kari + asamjawa + sos tiram + kicap & serbuk perasa serta kentang. simple bukan? tapi disebabkan kreativiti aku, aku berjaya juga menghasilkan ayam masak kicap aku. hihih.

so, disini aku nak ingatkan kepada kalian semua ;
dalam apa yang kita lakukan perlu ada keyakinan, semangat serta kreativiti.
okai..
sekian, itu sahaja pesanan penaja. :)

gambar sewaktu berada di LCCT. bersama dengan Lurve Tieyranahamid , Muhammad Khalid & Miey Mey
gambar kenangan kitaorang dengan kenalan baru iaitu Khalid. :)
~akunamajerul~
Read More..

BFF :)

0 comments
ini lah dia Diva Diva SMARD..sekolah menengah kebangsaan arshad, kota belud. hahaha. kehadiran kami yang sangat bermakna sempena kejohanan sukan dan balapan jubli emas yang ke 50 tahun SMARD. kami yang hadir bagaikan artis yang sedang 'ngetop' . hahahah

Paling manank :). lima sekawan.
berkawan baik. :)
kami di kerumuni. :) best kann ?kann?
walaupun hujan, sanggup diredahi semata mata bertemu dengan peminat. :)
macam mana ? hahah. mereka mereka ini adalah kawan baik rapat ketat saya . :)

~akunamajerul~
Read More..

Thursday, February 24, 2011

aku budak NURSING !

3 comments
entri kali ini mengisahkan aku seorang budak Nursing. wah, selama 1 bulan berada di rumah ini, aku sudah ada kerja, tidak payah duk sibuk sibuk nak cari kerja, memang sudah bekerja ni.. aku sekarang sedang berkhidmat dengan Kerajaan Malaysia sebagai Male Nurse. wahahahahha. apa? Male Nurse? aku jadi Nurse? kenapa ? timbul satu masalah ? tidak bukan.. hahaha.
kerjaya aku sebagai Medical Lab Technologist aku tolak ketepi dulu selama satu bulan ini..hahaha..sudah nurse gaji tinggi, ambik laa. nice!!
setiap pagi pakai mask, pakai glove, steril alatan, buat wound dressing. setiap dua minggu pasang cateter urin. pastu, ambil darah pulak.. fuhyooo.. best kan ? hihih. 
apa apa pun, semua ini aku lakukan adalah untuk menjaga nenek aku lorhh.. kan nenek aku sakit..tidak dapat bergerak..dia nak buat semua pun tidak dapat, jadi akulah yang jadi perawat nya.. opppss.. aku assistant je, my mom yang Head or Leader Nurse dalam rumah ni, sebab dia paling berpengalaman. =)


Read More..

Sunday, February 20, 2011

AXE "MOST WANTED"

4 comments
hihih.. AXE "MOST WANTED" ? ada 1 contest lagi pasal benda ni. apa yang aku ingin sampai kan disini adalh bukan nak sertai contest ini, tapi nak suruh korang korang klik je. lepas klik tu, adalah arahan seterusnya. hahah. apa kata cuba klik dulu ini ; AXE "MOST WANTED" .ok sudah klik ke ? bagi yang belum klik, klik la sekarang..(after baca). sudah klik akan keluar la macam ini ;


kan kan kan kan ?

lepas tuh klik pula ni ;


ok, dah klik ni mesti pulak keluar yang ni kan ;


sudah tu pula , p kat ni ;


sudah tu, cube taip nama mamat ni 
(MOHAMMAD AZLAN)
search taw !! 

sudah taip keluar macam ni kan ;


ha !! yang dalam petak tu, nama yang di 'search' tadi, then kat dalam oval tu adalah MOHAMMAD AZLAN kita tadi. hahaha. ok ok ok. belum habis lagii.. sudah tuh, klik ni pulaa ;


klik kat dalam petak yang berwarna pink itu yaa..
selepas itu DONE!!
habis dah kerja.

ha!! kepada anda anda semua, jangan lupa taw undi sahabat , teman & kawan baik saya ini. dia nak sangat menang dalam contest ini. so, harap dapat kerjasama dari kalian semua. apa apa pun, jasa dan kerjasama kalian amat lah dia hargai..
kalau dia menang, insyaAllah dia akan belanja makan Roti Canai , 5keping seorang. berbaloi bukan, =)

so, mari la kita sama sama mengundi dia ok.
harap ko boleh menang, aku dah tolong ni. 

~akunamajerul~








Read More..

Saturday, February 19, 2011

saat saat menyebalkan !

0 comments


Aku terpukul jatuh
Saat kau mengajakku
Dan saat kau kenalkan
Ku pada pacar barumu
Aku cuma terdiam
Tak sanggup ku bertahan
Karena dalam hatiku
Masih ada kamu

Aku sekuat hatiku
Mencoba bertahan
Mencoba melawan
Dan harus kau tahu
Yang kuingin saat ini
Aku pergi

Aku sekuat hatiku
Tak boleh menangis
Tak boleh bersedih
Dan harus kau tahu
Jika boleh jujur
Ingin kupukul pacarmu

Tidakkah kau rasakan  Betapa sakitnya aku
Meski ku laki yang jantan Aku punya perasaan
                                                                                                            
                                                                            
~akunamajerul~

Read More..

| 100 bloggers diperlukan |

0 comments

Apa yang perlu korang buat ialah

1. Buat satu post yang bertajuk '100 Bloggers Diperlukan'
2. Pasang widget blogwalking di blog korang. Masuk sini dan klik button "Add To Your Blog/Install" untuk pasang widget ni.
3. Submit permalink post di ruangan komen entri ni

Itu je. Ok. Sila beri masa untuk aku masukkan link blog korang dalam list ye. Huhu. Link lama akan dibuang dan link baru akan dimasukkan. Harap maklum.

P/s: Sila pastikan blog anda tidak mempunyai widget lagu dan widget Widgeo!
P/s/s: Walaupun dah lebih 100 orang yang join, anda masih berpeluang untuk join...

Sumber: 100 Bloggers Diperlukan | Yiedpozi [Dot] Com 
Read More..

Friday, February 18, 2011

game FACEBOOK !!

4 comments
hahahahaha.. game game dan game.. ini lah kerja ku pada masa masa yang banyak terluang sewaktu berada dirumah ini.. ya la, manfaat kan connection internet yang ada (wiFi)..kahkahkah..bestt wooo, lajuuuu !! di kesempatan ini la juga, hampir semua game dalam Facebook itu aku jelajah.. hahahah.. =P

pokerr !!

cafeworld !!

cityville !!

farmville !!

mafiawars !!

nightclub !!

petville !!
ada banyak lagi game facebook kan ? hihih.. xpe xpe,
selepas ini akan ku terjah. hahahah
hmm , kepada kawan kawan blog ku, 
jum la jadi 'neighbours' aku . =)

~akunamajerul~



Read More..

Thursday, February 17, 2011

Al - Fatihah

6 comments
entri kali ini mengisahkan tentang seorang KAWAN, TEMAN & SAHABAT yang telah pergi meninggalkan kita di dunia ini. Allah lebih sayangkan dia. perginya (kawan ; Kak Na) tanpa kita menyangka yang dia akan pergi untuk selama-lamanya. 
satu hari ini, (17Feb2011), aku langsung tidak menyentuh handphone ku. apatah lagi mengambil peduli tentang handphone ku, sebab tidak ada sesiapa yang menghubungi aku malahan sms juga. tadi petang, waktu aku melihat handphone ada tiga msj sama tapi dari nombor yang berlainan. msj bertulis "kak na da xda", "salam, ada kawan awk meninggal eh?" dan yang ketiga "kak na da meninggal". aduh, betapa sedihnya ketika 
membaca msj msj mereka ini. sungguh tidak ku sangka dia pergi begitu cepat.
sebelum itu, aku sempat berfikir lagi sejenak dan berkata dengan diri aku sendiri, 
"aik, lama suda tidak chatting dengan kak na"
hajat ingin chatting dengan dia hari ini d facebook, tanya tanya khabar.
tapi berita pemergiannya pula aku terima.
hari terakhir aku bertemu dengan arwah pada hari ahad lepas(13Feb)..waktu itu, kami sempat untuk berrsalam dan bergurau lagi. satu yang juga tidak aku sangka, gurauan dia yang aku anggap hanya mainan di mulut dia, rupa-rupanya akan terjadi. "bye bye Jerul, lepas ni takda la kita jumpa untuk selama lamanya". aku pun menyambung gurauan arwah dengan berkata "ala, sem 5 kita jumpa juga balik". dalam masa beberapa hari sahaja perkara itu benar benar terjadi. tapi apa yang kita mampu lakukan selain daripada bersabar. mungkin sudah jodoh diaa(arwah) dengan sang Pencipta. 
marilah kita beramai ramai sedekah kan AlFatihah kepada arwah. semoga roh arwah dicucuri olehNya. amin.

...........

sejenak masa, gambar kenangan bersama sama kak na.. ;










kak na nama panggilan
siti mardiana nama sebenar.

~akunamajerul~

Read More..

murtabak maggi !!

0 comments
entri kali ini pasal murtabak maggi !! 
hahhahaa.. fuhhh gilleee, gigih kan aku nak buat murtabak tengah tengah hari buta ini..
begini, asalnya dengan penuh keyakinan dan kehendakan perut aku nak makan, aku pun cuba la nak buat murtabak maggi.. hihihih.. 
kan, nak buat murtabak maggi kena ada telur dan maggi. x kira la maggi apa pun.
dah siap dah ni segala bahan bahan. aku pun masak la telur. hahaha.. siap buat bulatan besar lagi telur itu tadi... cehhhh !!! memang besar laah .. dah siap tuh, aku pun letak lah maggi..(maggi yang aku dah rebus terlebih dahulu)..
letak letak maggi, sekali tu nak balik kan telur itu tadi tak dapat. ahahahah.. aku apa lagi, terpaksa lah menjahanam kan murtabak aku.. ye laa, sebab dah tak jadii. mahu tidak mahu, makan je laa.. nanti pasni nak cuba buat lagii.. kita mesti mencoba sehingga kita dapat membuatnya. bukan begitu? hahahha
hmmm, oklah, nak stop dulu menaip, nak layan cerita indon jap.. =)

~akunamajerul~
Read More..

Wednesday, February 16, 2011

latest !

6 comments
aku yang di labelkan sebagai Artis. ahahah.
14FEBUARY2011


~akunamajerul~

Read More..

Tuesday, February 15, 2011

jahatnya cinta !

2 comments
Oh jahatnya kamu
Inilah cintaku
Inilah sayangku
Inilah cinta

Terpegun ku melihat kamu
Bergetar hatiku
Terus ku datang mencuba
Adakah khayalan menjadi nyata

Chorus
Aku aku
Bagai sudah terkena
Hati gembira rasa
Jahatnya kamu
Engkau engkau
Penyebabku terigau
Jiwa mula bermanja
Jahatnya cinta

Kepala kata jangan gelojoh
Hati pula kata pergi
Go baby go
Benarkah cinta itu buta
Kerna tak nampak apa selain dia

Ulang Chorus 2X

Dah terkena
Terkena demam cinta
Dah terkena
Terkena demam cinta

Ulang Chorus

Aku aku
Bagai sudah terkena
Jahatnya kamu
Engkau engkau
Penyebabku terigau
Jiwa mula bermanja
Jahatnya cinta
Jahatnya cinta
Read More..

lambat !

0 comments
aishh, kenapa aku rasa hari ini masa berjalan dengan lambat sekali yea ? huhuh, tengok tengok jam tadi, laaa, baru pukul 12 rupa nyaa, tengok tengok lagi, baru pukul 1. aishhh..
Read More..

Monday, February 14, 2011

selamat sampai.

0 comments
akhirnya perjalanan aku hari ini telah sampai ke destinasi yang dituju.. sungguh seronok rasanya.. dapat juga aku pulang ke rumah.. hihihi.
apa apa pun, terasa hari ini macam hari sangat bertuah diantara aku dan dua orang kawan aku :
ini di sebabkan, kami dapat kenalan yang belajar di Seoul, Korea. tidak sangka mahu juga dia lepak sama kami tadi. apa apa pun, tadi merupakan kenangan yang paling tidak dapat dilupakan.. 
(pic nanti aku upload ya, our new fren tu x upload lagi).

ha !! lagi satu, lupa pulak.
aku pun terkejut juga tadi, tiba tiba jak pramugara bagi ini kat aku : 
(lihat gambar ini ya)




padahal aku tidak menempah / membeli pun benda alah ini.
tapi tidak apa, terima kasih banyak banyak Air Asia..=)

*hari ini memang hari paling sangat bertuah.

~akunamajerul~

Read More..

Sunday, February 13, 2011

selamat tinggal malaysia.

0 comments
tadi hari terakhir aku menduduki exam..kini perjuangan aku dalam menentukan masa depan aku sudah pun tamat. hmm, lega rasa.. apa apa pun, kena bertawakal lah ini selepas ini..tapi harap harap lah semua nya berjalan dengan lancar..
esok aku akan berangkat pulang..betapa gembiranya aku!! akhirnya aku akan pergi juga menghilangkan diri selama satu bulan dari tempat ini.. =P..
esok juga kehidupan baru aku akan bermulaa.. hahhaa , yelaa duduk kat america kannn.. =)
merepek je x habis habis..
ok lahh, nak packing baju jap ye..
dadadididudu...

~akunamajerul~
Read More..

Friday, February 11, 2011

jangkitan Nasokomial.

0 comments
entri kali ini akan membicarakan tentang Jangkitan Nasokomial. tahu tidak apa itu Jangkitan Nasokomial? mesti tidak tahu kan? hihih..tapi bagi pelajar perubatan, mustahil tidak tahu apa itu Nasokomial.

menurut pada buku, jangkitan nasokomial ini bermaksud jangkitan yang menginfeksikan pesakit, pengamal perubatan dan juga pelawat. janngkitan ini selalunya berlaku dalam kawasan wad laa..dimana ada pesakit, ada doktor dan juga ada pelawat. =)

jangkitan ini terbahagi pula kepada dua, iaitu jangkitan Exogenous dan Endogenous. menurut kamus Jururawat, Exogenous bermaksud berasal daripada luar tubuh atau sebahagian daripada tubuh: digunakan terutama kepada bahan bahan dalam tubuh yang berasal daripada makanan dan bukan yang dibina daripada proses proses metabolisme tubuh sendiri. Manakala maksud Endogenous pula, timbul dari dalam atau berasal daripada tubuh.
jangkitan Exogenous
  • organisma / bakteria menginfeksi manusia melalui persekitan.
  •  disebarkan daripada pesakit sesama pesakit, pekerja pekerja hospital dan juga pelawat.
  • juga disebabkan oleh bawaan vektor ; lipas, semut, lalat dari famites kepada pesakit.
  • dan juga disebabkam oleh alatan pembedahan.
jangkitan Endogenous
  • disebabkan oleh 'opportunists' diantara pesakit dengan normal flora mereka sendiri.
  • beberapa kumpulan kumpulan kecil mikroorganisma juga menyebabkan nasokomial.
  • pengambilan antiboitik secara intensif.
 faktor jangkitan
  • umur
  • infeksi pesakit itu sendiri
  • drug resistant
  • pesakit yang mudah jatuh sakit
jenis jangkitan
  • infeksi saluran urin
  • infeksi pernafasan bawah
  • luka dan sepsis kulit
  • gastrointestinal infection
cara pencegahan
  • mengambil antibiotik
  • asingkan pesakit yang terinfeksi
  • melakukan proses sterilisation dan disinfection dengan teliti terhadap alatan alatan di hospital
sudah jelas lah buat kita semua, apa itu nasokomial, jangkitannya, faktor faktornya, penyakitnya dan juga pencegahannya.. so, selepas ini berhati hati la semasa berada di hospital. oklah, nanti nak sambung lagikkk !! mahu outing jap..g hantar kazen g stesen bus.. dadadadadda..

zaman budak budak dahulu kala, 19tahun yang dulu =)

~akunamajerul~
Read More..

Thursday, February 10, 2011

CHLORPHENIRAMINE MALEATE!

0 comments
aku harap sangat pil ini mampu menenangkan aku yang sedang derita sengsara ini.. Ya Allah, kuatkanlah HambaMu ini menghadapi dugaanMu..aku sudah tidak tahan..semoga aku boleh kembali tenang seperti biasa..
aminnnn ,..

~akunamajerul~

Read More..

Wednesday, February 9, 2011

kau itu PERASAN !

0 comments
entri kali ini pula, kau itu PERASAN !! ye laa PERASAN !! bajet sangatttt... memang kaulah yang paling MAMPUU, kau tahu x? aishhh.. kenapalah ada juga manusia seperti ini yaa? pelikpelik.. 
apa kau ingat aku TAKUT lah?? Eee!! Taik kau lah!! Kau yang perasan lebih, mau tunjuk hebat lah konon depan orang?? Hello! Mungkin d sini taraf kau dan aku berbeza, kau berpangkat aku hanya penuntut! Tapi kau ingat di luar sana, LEVEL kita ada lah sama! Tiada yang membezakan apa apa ! Jangan saja kau sampai TUNDUK bila melihat aku selepas ini!! Kau rasalah... Fuck you dude!! You make me felling hot, also spoil my day! Suck ur life bitchman!
sebenarnya apa masalah kau? x paham la akuuu, sampai sampai nya kau boleh menerjah aku dengan suka hati kau saja.. 
bajet lah nama kau seorang saja yang ada d bumi ini..apalahhh!! perasann btol!!
kau, kalau kau rasa mahu berkenalan dengan aku, buat la macam mahu berkenalan..
hahahahah=P 
ha !! lagi 1, wajar kah kau mempersoalkan tentang asal usul aku ? tidak kah kau itu terlalu ke'negeri'an? 
kenapa kau ingat orang SABAH macam aku ini, semua nya bermasalah ka ? wahhhhh!! pergi balik kau dan cermin muka kau ok..
bila sudah kau cermin puas puas muka kau yang tidak bersalah itu, then apa kata kau datang jumpa aku dan katakan bahawa 'aku minta maaf kerana suda bersikap kasar dengan kau.' 
tapi kau mampu ka ?
nahhhhh !!! lain kali, kau jangan mahu perasan lebih boleh ?

kau terima laa ini dari aku !!
FUCK you !!

nahhhhh, maaf la kalau aku terlalu KURANG AJAR. memang pantas pun aku bersikap kurang ajar dengan kau !!
~AKUNAMAJERUL~



Read More..

aku yang BIASA saja :)

0 comments
entri aku kali ini pula ; aku yang BIASA saja. :) kenapa aku berkata sedemikian ? kerana aku memang biasa biasa saja..tiada apa yang menarik punnn..hahahahaha
apaapa pun, selamat menjamu selera dengan gambar aku yang biasa biasa saja ini..
=)

hmmmmmm ..
lihat awan di sanaa =)
fuhyooo !! menggoda x ?



cehh !
  
yang penting, kita PEACE !! 





Read More..

Monday, February 7, 2011

Contest saya suka buat PEACE by Fara

0 comments
salam..nak ikut contest wahai teman teman.. hari ini aku telah pun pergi punya pergi punya pergi ushaa ushaa blog orang lalu ternampak lah satu contest yang boleh dikatakan menarik jugaa, "Contest saya suka buat PEACE bf Fara". ini lah cara nya mahu mengeratkan hubungan persaudaraan di antara teman teman blogger.. =). (^.^)V

 ingin menyertainya ? jum jum jum klik nama "FARA" yang tertera di bawah ini yeaa ;

terma dan syarat mengikuti contest ini ada lahh :

1)haruslah menjadi follower blog ini [FARA] ....
2)copy banner diatas & letak di sidebar berserta link contest ni
3)ok...pic yang ingin dipertaruhkan haruslah mempunyai simbol "peace"...contoh sila lihat banner ea ;))
4)pic yang dipilih akan dinilai berdasarkan korang punya kreatif... edit segala bagai dibenarkan. selepas tu,sila tinggal komen disini beserta link ke blog anda
5)tarikh tutup pada 13/02/2011..tarikh ni dipilih sebab tarikh cik blog start couple dengan encik munchet...hehehe
6)peserta harus tag 5 orang kawan untuk join contest ni
7)hanya 1 pemenang akan dipilih... tetapi jika mendapat sambutan, cik blog berbesar hati memberi hadiah kepada 2 pemenang


wajah PEACE yang mengikuti pertandingan "saya suka buat PEACE"


bagaimana dengan PEACE saya ? HAHAHAH ~~

saya telah men'TAG' blogger blogger ini :
 
Read More..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Shout Here !!


ShoutMix chat widget

WE are SABAHAN

..

WaSaBer (^^,)v

div style="text-align: left;" title="WSB" href="http://www.wsbmania.com/" target="_blank">WSB

LIKE me !!

Jom Blogwalking

Recent Visitors

There was an error in this gadget

jom KLIK , dapat WANG !!

 
Copyright 2011 @ akunamajerul!
Design by Wordpress Manual | Bloggerized by Free Blogger Template and Blog Teacher | Powered by Blogger